Rogalowe Muzeum Poznania

Rogalowe Muzeum Poznania
Czyli najsmaczniejsza ekspozycja, jaką zobaczysz w stolicy Wielkopolski!
Toruń ma swoje pierniki, Kraków obwarzanki, a Poznań rogale świętomarcińskie – prawdziwy rarytas wśród słodkości! Każdy poznaniak kosztuje rogali minimum raz w roku, a turyści nie wyobrażają sobie wyjechać z miasta bez rogalowego smakołyka w ręku.
Najważniejsze informacje
- Kontakt:
- Bilet wstępu:
-
Od 19 zł - normalny
Od 17 zł - ulgowy

Tajemnica wyrobu prawdziwych świętomarcińskich rogali leży w doborze składników i ich odpowiednim połączeniu. Zanim jednak sam zabierzesz się za przygotowywanie poznańskich przysmaków, wpadnij najpierw do Rogalowego Muzeum Poznania na Starym Rynku – tam pokażą Ci, jak ze zwykłego ciasta i kilku składników zrobić najsmaczniejszego rogala świata!
Na początek – sam bohater – rogal
Rogale świętomarcińskie mogą wyrabiać jedynie cukiernicy, którzy zdobędą specjalny certyfikat. Poznański rogal to w końcu produkt regionalny i nawet jeśli uda Ci się go zakupić w innym mieście, z pewnością nie będzie smakował tak dobrze, jak w stolicy Wielkopolski!
W Rogalowym Muzeum Poznania zdradzą ci niektóre sekrety wyrobu tych słodkości, a nawet pozwolą ubrać czapkę kucharską i wręczą wałek, wzbijając tumany mąki. Najlepiej przecież uczyć się poprzez praktykę! Wiele emocji pewnie wzbudzi etap nadawania kształtu ciastu i formowania zawijanych podków, do których nadzienia należy wrzucić kilka garści rogalowych specyfików. Wszystko to cierpliwie wytłumaczy Ci Wuja Biniu, który czuwa nad całym procesem przygotowania ciasta i wypieku rogali świętomarcińskich.


Po poznańsku, czyli wuchta wiary godo po naszymu
Renesansowe wnętrze kamienicy i koziołki na celowniku
